Wat leer jij van je fouten?

Fouten maken. Het klinkt misschien als iets slechts, maar eigenlijk is het een essentieel onderdeel van ons leerproces. Stel je voor dat je leert fietsen. Denk je dat je het meteen perfect kunt zonder een keer te vallen? Natuurlijk niet! Fouten maken hoort erbij wanneer we iets nieuws leren. Net zoals we struikelen en weer opstaan tijdens het leren fietsen, maken we fouten en leren we ervan in alle aspecten van ons leven.

Vandaag gaan we verkennen waarom het maken van fouten zo belangrijk is. We zullen praten over enkele beroemde mensen die grote fouten hebben gemaakt voordat ze succesvol werden. We zullen ook kijken naar het verschil tussen een 'growth mindset' en een 'fixed mindset'. En natuurlijk gaan we een beetje lachen terwijl we praten over hoe we fouten kunnen maken met stijl. Klaar om te ontdekken waarom fouten maken eigenlijk een goede zaak is? Laten we beginnen!

 

"Hoe voelen jullie je wanneer jullie een fout maken?"

Growth mindset

Stel je voor dat je een puzzel aan het maken bent. Je komt vast te zitten op een moeilijk stuk. Wat zou je doen? Zou je stoppen en denken: "Ik ben gewoon niet goed in puzzels maken", of zou je doorgaan en proberen het probleem op te lossen?

Een growth mindset is als de tweede optie. Het is de overtuiging dat onze intelligentie en vaardigheden kunnen groeien met inspanning, doorzettingsvermogen en leren van fouten. Mensen met een growth mindset geloven dat ze hun vermogens kunnen ontwikkelen, zelfs als ze nu moeilijkheden ondervinden.

Stel je voor dat je een slecht cijfer haalt voor een toets. Als je een growth mindset hebt, denk je niet: "Ik ben gewoon niet slim genoeg", maar eerder: "Misschien moet ik harder studeren of nieuwe studiemethoden proberen." Je ziet fouten en tegenslagen als kansen om te groeien en te verbeteren, in plaats van te denken dat ze je beperken.

Mensen met een growth mindset zijn vaak meer veerkrachtig en gemotiveerd. Ze zijn niet bang om nieuwe dingen te proberen, omdat ze begrijpen dat leren een proces is dat tijd en oefening kost. Dus, een growth mindset helpt ons om uitdagingen te omarmen, door te zetten bij tegenslagen en uiteindelijk te groeien en te slagen. Het is als het aanzetten van een groeischakelaar in ons brein!

Opdrachten

Opdracht 1: 

  • Verdeel de klas in groepen van 4-5 leerlingen.
  • Geef elke groep een vel papier en laat ze een lijst maken van verschillende soorten fouten die kunnen worden gemaakt in verschillende situaties (bijv. in de klas, thuis, tijdens sport, etc.).
  • Laat elke groep hun lijst presenteren en bespreek kort waarom deze fouten belangrijk zijn voor leren en groeien.

 

Opdracht 2:

  • Introduceer het concept van 'fouten maken met stijl' met grappige voorbeelden van kleine fouten die geen ramp zijn en waar we om kunnen lachen. Er zijn filmpjes genoeg te vinden op YouTube.
  • Laat de leerlingen hun eigen grappige fouten delen en moedig elkaar aan om er luchtig over te praten.

 

"Wat ga je anders doen de volgende keer dat je een fout maakt?"

Voorbeelden

Albert Einstein:

Albert Einstein staat bekend als een van de grootste wetenschappers aller tijden, vooral vanwege zijn theorie van de relativiteit. Maar voordat hij deze theorieën ontwikkelde, maakte Einstein veel fouten en mislukkingen door. Op jonge leeftijd worstelde hij zelfs met spreken en lezen, wat sommigen als een teken van zwakte beschouwden. Maar Einstein liet zich niet ontmoedigen. Hij bleef nieuwsgierig en gedreven, en zijn interesse in natuurkunde en wiskunde leidde uiteindelijk tot baanbrekende ontdekkingen. Einstein begreep het belang van falen en zei eens: "Een persoon die nooit een fout heeft gemaakt, heeft nooit iets nieuws geprobeerd."

Thomas Edison:

Thomas Edison staat bekend om zijn uitvinding van de gloeilamp, maar wat velen niet weten is dat hij duizenden mislukte pogingen nodig had voordat hij het juiste ontwerp vond. Edison zag elke mislukking als een stap dichter bij succes en zei ooit: "Ik heb niet gefaald. Ik heb gewoon 10.000 manieren gevonden die niet werken." Zijn vastberadenheid en veerkracht in het gezicht van mislukkingen leidden uiteindelijk tot een van de meest invloedrijke uitvindingen in de geschiedenis.

De verhalen van Einstein en Edison laten zien dat zelfs de grootste geesten fouten maken en mislukkingen ervaren. Maar wat hen onderscheidt, is hun vermogen om te leren en te groeien van die fouten. Ze begrepen dat falen een natuurlijk onderdeel is van het creatieve proces en dat het uiteindelijk kan leiden tot grootse prestaties.