samenwerken aan een project

Wat is divergeren en convergeren?

  • Divergeren: Dit betekent dat je zoveel mogelijk ideeën verzamelt. Dit doe je bijvoorbeeld aan het begin van een project, wanneer je brainstormt over wat er allemaal mogelijk is. Je denkt breed en laat iedereen in het team zijn of haar inbreng geven, zonder meteen te oordelen of een idee goed of slecht is.

  • Convergeren: Dit is het tegenovergestelde. Hier focus je juist op het kiezen en uitwerken van de beste ideeën. Dit doe je na de brainstorm, wanneer je een plan maakt en concrete stappen gaat zetten.

Bij een succesvol project wissel je divergeren en convergeren af: eerst verzamel je ideeën (divergeren), daarna kies je wat werkt en maak je het concreet (convergeren).

Samenwerken in projecten: tips en uitleg

Het werken aan projecten is iets wat je steeds vaker zult doen op school. Dit kan uitdagend zijn, want het vraagt om goede planning, samenwerking en communicatie. Om je te helpen succesvol samen te werken, vind je hieronder handige tips:

 

Tips voor samenwerken in een project

  1. Begrijp de opdracht
    Begin met divergeren: neem de tijd om de opdracht goed te begrijpen en bespreek deze met je team. Denk breed en verzamel zoveel mogelijk ideeën over wat de opdracht kan inhouden en hoe jullie deze eventueel zouden kunnen aanpakken. Sta open voor verschillende invalshoeken en laat iedereen zijn of haar ideeën delen, zonder meteen te beslissen welke richting jullie opgaan. Dit helpt om een breed perspectief te krijgen voordat je keuzes maakt.

  2. Verdeel de taken
    Na het divergeren is het tijd om te convergeren: verdeel de taken eerlijk en maak afspraken over wie wat doet en wanneer het af moet zijn. Schrijf dit op, zodat iedereen het weet.

  3. Gebruik ieders sterke punten
    Ontdek waar iedereen goed in is. Misschien is iemand creatief, terwijl een ander goed is in plannen of presenteren. Zet iedereen in op zijn of haar sterke punten.

  4. Maak duidelijke afspraken
    Bespreek concreet wat jullie van elkaar verwachten. Spreek deadlines af en zorg dat je elkaar kunt aanspreken als iets niet goed gaat.

  5. Geef elkaar ruimte
    Als er iets niet lukt, vraag dan waarom in plaats van boos te worden. Probeer samen een oplossing te bedenken en help elkaar waar nodig.

  6. Check regelmatig
    Houd tussentijdse overleggen om te kijken hoe het gaat. Geef elkaar feedback en stel samen kleine deadlines om op schema te blijven.

  7. Los conflicten op
    Als er problemen ontstaan, bespreek die meteen. Geef op een rustige manier aan wat je dwarszit en werk samen aan een oplossing. Als jullie er niet uitkomen, kun je hulp vragen aan de docent.


Onthoud: Een goed team gebruikt zowel divergeren (veel ideeën bedenken) als convergeren (de beste ideeën kiezen) om een project tot een succes te maken. Werk samen, help elkaar en blijf communiceren – dat is de sleutel tot een geslaagd project!

Plan Voor Project Docx
Word – 316,5 KB 100 downloads